8 Ekim 2011 Cumartesi

Kıymalı Börek

Hamuru için:
2 adet yumurta
1 su bardağı yağsız yoğurt
1 su bardağı light labne
1 çay kaşığı tuz
1 paket kabartma tozu
2 su bardağı yulaf kepeği
Yarım su bardağı buğday kepeği
2 çorba kaşığı mısır unu
Birkaç kaşık yağsız süttozu

Harcı için:
250 gr dana kıyma
1 adet soğan
Birkaç damla zeytinyağı
Yeteri kadar tuz, karabiber

HAZIRLANIŞI:

Öncelikle, kullandığınız yulaf kepeği iri taneliyse rondoda çekerek inceltin. Yumurtalardan birinin sarısını ayırın. Bir bütün yumurta ve bir yumurta akını yoğurt ve labneyle iyice çırpın. Ayrı bir kasede unları, tuzu ve kabartma tozunu karıştırıp karışıma ekleyin ve çırpmadan kaşıkla  iyice karıştırın. Karışım biraz toparlanana kadar, 3-4 kaşık süttozu ekleyin. <Yine de yumuşak bir hamur oluyor, merak etmeyin :) >
Kabın üstünü ıslak bir bezle kapatarak 15-20 dakika dinlendirin.

Küçük bir tencerede birkaç damla zeytinyağıyla, rendelenmiş soğanı kavurun. Tuzunu, karabiberini ekleyin. Ateşten aldıktan sonra bir müddet soğumaya bırakın.


Fırınınızı 180 derecede ısıtın. Genişçe bir fırın kabını yağlı kağıtla kapladıktan sonra dinlenmiş hamurunuzun yarısı kadarını dökün ve dilerseniz ellerinizle iyice ezerek, dilerseniz bir kaşığın tersiyle bastırarak yüzeye ince bir tabaka yayın. Üstüne kavurduğunuz kıymanın tamamını dökün ve eşit olarak dağıtın. Kıymanın üzerine hamurun kalanını döküp aynı şekilde yayarak üzerini kapatın. (Hamurda gerçek un olmadığı için kıvamı yapış yapış oluyor, bu nedenle bu aşamada biraz zorlanabilirsiniz. Mümkün olduğunca yayarak dağıtın, bunun dışında hamurun kıymaya yapışması sorun değil, tadı her türlü güzel oluyor!)
Son olarak hamurun her yerine ayırdığınız yumurta sarısını bir fırçayla sürün ve 180 derece fırında yaklaşık 30 dakika altlı - üstlü pişirin (dilerseniz son 5 dakika sadece üstten pişirerek hafifçe kızartabilirsiniz.) Sıcakken servis yapın.

saf protein ve sebze + protein günlerine uygundur.

1 yorum:

  1. Harika oldu ne zamandır canım çekiyordu da nasıl yapılır diyordum. seyir evresinde ödül olarak yapacağım, teşekkürler..

    YanıtlaSil