24 Eylül 2011 Cumartesi

Mısır Cipsi


*Dr. Dukan'ın tariflerinin bulunduğu kitapta bir miktar mısır unu ve mısır nişastasına izin verildiğini okuduğumuzdan beri bir yolunu bulup televizyon karşısında atıştırmalık cips alternatifleri düşünüyoruz. Bugün bu tarifi denedik, birkaç deneme sonunda cips aşerenlerin az da olsa nefsini köreltebilecek bir şeyler uydurduk. Uğraşıp yeni versiyonlar geliştiren olursa önerileri bekliyoruz :)

Yarım su bardağı mısır unu
1 kaşık buğday kepeği
1 kaşık yulaf kepeği
1 kaşık zeytin yağı
Yarım su bardağı su
Yarım kibrit kutusu kadar yağsız beyaz peynir
1 tatlı kaşığı light labne
1 çay kaşığı toz kırmızı biber
1er çay kaşığı kekik ve nane
Tuz

Bir kapta unları ve baharatları karıştırdıktan sonra peynirleri ve yağı ekleyin; iyice ezerek karıştırın. Ardından yavaş yavaş suyunu ekleyerek yoğurun. Yarım saat kadar dinlendirin. yağlı kağıt serilmiş fırın tepsisine, elinizle kopardığınız küçük hamurları bastırarak incecik bir biçimde yayın ve küçük yuvarlaklar oluşturun. Tepsideki hamurların ince olması çok önemli, yoksa çıtır olmuyor, yumuşak kalıyor.
Tepsiye yerleştirdiğiniz ince hamurların üzerine fısfısla birkaç damla zeytinyağı püskürtüp yumurta fırçasıyla yayın.
Önceden ısıttığınız 230 derece fırında hem alttan hem üstten olmak üzere 10 dakika kadar pişirin. Fırının gücü fark edebileceğinden, sık sık kontrol etmenizi tavsiye ederim.
Süre dolup hamurlar piştikten sonra bir 5 dakika daha sıcak fırının içinde bırakın. Ardından çıkarıp soğumaya bırakın ve dilediğiniz cips sosu ile servis yapın.

Not: Mısır unu ve belli bir miktar yağ ve tuz kullanımı gerektirdiğinden, çok fazla yememeye dikkat edin. Cips için çok daha sağlıklı bir alternatife ise aşağıdaki adresten ulaşabilirsiniz, denedik gerçekten güzel oldu:
http://dukandiyetim.blogspot.com/2011/09/lahana-cipsi.html
Ancak damarlı kısımların hepsini çıkarmayı unutmayın, baharatları da yağları fıs fısla sıktıktan sonra üzerine serpiştirin. Bizim fırında 10 dakika fazla geldi ve yapraklar yandı, 4-5 dakika yeterli olabiliyor başında beklemenizi öneririm.

protein + sebze günleri için uygundur.

1 yorum:

  1. tarif için teşekkürler gerçekten fena değil :))

    YanıtlaSil